Logo Liber Personeel

Blog:
Payroll zorgt voor minder kopzorgen

Payroll zorgt voor minder kopzorgen

Payroll: wat is het nou precies en waarom zou je hiervoor kiezen als werkgever? We vragen het Jan van de Pol, eigenaar van Schilderbedrijf T. van de Pol uit Garderen. Zijn vier werknemers werken in vaste dienst bij Liber Personeel. “Een ideale werksituatie: het is gunstiger voor de jongens en ik ben goedkoper uit.”

In 2003 nam Jan het stokje over van zijn vader en stond hij aan het roer van het familiebedrijf. Met personeel. En zoals iedere werkgever zal beamen, is goed personeel het kapitaal van je bedrijf en dat wil je beschermen. Maar wat als iets fout gaat? Dan loop je als ondernemer meteen veel risico. 

Hoge kosten

“Als kleine ondernemer loop je meer risico als bijvoorbeeld een werknemer ziek wordt. Die kosten zijn torenhoog, ook al ben je goed verzekerd. Dan is het vechten tegen de bierkaai om je hoofd boven water te houden.” Jantine werkte destijds bij een ander uitzendbureau en zei tegen me dat ik dat risico helemaal niet moest lopen. Zij vroeg of ze het mocht uitrekenen als die jongens bij haar in dienst kwamen. Sindsdien werk ik met payroll.”

Goed geregeld

Dit jaar zocht hij weer contact met Jantine Steenhuis, nu ze bij Liber Personeel werkt, mede door vervelende ervaringen bij andere payrollbedrijven. “Jongens waarvan het contract vlak voor Kerst beëindigd werd, zodat ze dan de kerstdagen niet doorbetaald kregen. Seniorendagen die er onterecht afgehaald werden. Of een jongen die ziek was en gebeld werd of hij een week voor zichzelf nam en vakantiedagen wilde opnemen, omdat het bouwvak was. Ik kon er niet vanuit gaan dat het goed geregeld was voor mijn personeel.”

Jantine vult aan. “Als ze vragen hebben, bellen ze me en weten ze dat ik het regel. Ze krijgen weer waarop ze recht hebben. Er wordt nog weleens gedacht dat payroll nadelig is voor personeel, maar dat is onterecht. De jongens gaan er niets op achteruit en alles is netjes via de cao geregeld. Denk aan atv-dagen, seniorendagen en pensioen, maar ook maatwerk is mogelijk. Zo heeft een van de jongere jongens gekozen voor een ander, voordeliger pensioenfonds, zodat hij nu per maand meer overhoudt.”

“Het risico dat je loopt als ondernemer, is een van de voornaamste redenen dat Jan kiest voor payroll.”

Mijn visitekaartje

“Ziektekosten zijn niet te doen voor een kleinere ondernemer. Als iemand vier maanden ziek is, loop je leeg en als het te lang duurt, kun je de deur sluiten. Via Liber is het gewoon goed geregeld. En stel dat ik geen werk zou hebben, dan heeft Jantine een breder netwerk. Dan kan zij bijvoorbeeld drie schilders onderbrengen bij een ander bedrijf, zodat die jongens niet naar huis hoeven.” 

Een ander voordeel vindt Jan dat je bij nieuw personeel eerst kunt ervaren of er een klik is. “Zeker gezien de werknemer al snel veel rechten heeft, zelfs als ze niet functioneren. Je gaat er dan anders in: ik bel Jantine dat het niet klikt en het is klaar. Je moet veel vertrouwen kunnen hebben in je mensen. Zij zijn toch mijn visitekaartje.”

Nooit gezeur

“Het vertrouwen is er, van beide kanten. Dat is het voordeel van samenwerken met Liber Personeel”, vindt Jan. “We communiceren rechtstreeks en draaien niet om de hete brij heen. We kennen Jantine goed en dat is voor de jongens vertrouwd. Salarisverhogingen worden bijvoorbeeld automatisch doorgevoerd. Alles netjes zoals het hoort. Dat is ideaal. Ik krijg de facturen met de uren en maak het over. Je hebt geen loonadministratie en geen verantwoordelijkheid om het uit te zoeken. Dat geeft je een stuk minder kopzorgen. Zij nemen de verantwoordelijkheid uit handen en houden me op de hoogte. Zo heb ik meer tijd voor andere dingen.”

Meer informatie

Heb je vragen of wil je weten of payroll wat is voor jouw onderneming? Neem contact op met Jantine Steenhuis. Zij helpt je graag verder.

Benieuwd wat Liber Personeel voor jou kan betekenen?